Kinderboeken uitgelicht

Kinderboekenweek 2 - 13 oktober 2019

Welke krijgt de Gouden Griffel?

De jongen die draken kweekte  Andy Shepherd & Sara Ogilvie (ill.) (Lemniscaat)

Stel je voor dat je een plant vindt waaraan draken groeien. Als Tomas zijn grootvader in de tuin helpt, ontdekt hij een rare plant. Het ding staat in de weg en ze besluiten het de volgende dag uit te gaan graven. Maar als Tomas die avond het grappige fruit van de plant mee naar huis neemt, komt er een echt draakje uit. Tomas heeft nu zijn eigen draak: Fikkie!

Dit geweldige, vrolijke, avontuurlijke verhaal is rijk geïllustreerd door Sara Ogilvie. En gelukkig komen er nóg twee boeken over Tomas en zijn draak, want wie dit boek uit heeft wil meteen méér lezen... én een eigen draakje.

Indy heeft ADHD, Alle Dagen Hartstikke Druk - volgens zijn moeder dan. Indy zelf denkt dat het ook best Alle Dagen HeldenDaden kan betekenen. Zijn grootste held is Sitting Bull, die zit namelijk als een rots zo stil. Dat is nou net wat Indy niet kan. Indy is een springende stier, en daar is niet iedereen even blij mee.

Alle Dagen Hartstikke Druk - Mirjam Mous & Marja Meijer (ill.) (Van Holkema & Warendorf)

Aisha is nieuw in de klas van Boaz en zij is indiaan. Dat weet hij zeker. Vanaf nu is het leuk op school. Tot papa met een nare verrassing komt…

Een indiaan als jij en ik  - Erna Sassen & Martijn van der Linden (ill.) (Leopold)

Keverkoningin Lucretia Cutter houdt zich diep in de regenwouden van de Amazone verborgen en dreigt haar leger van gemuteerde reuzenkevers op de wereld los te laten. Wil ze oorlogen ontketenen? Wil ze de mensheid uitroeien? Darkus en zijn vrienden moeten haar vinden voor het te laat is. Als ze Lucretia’s laboratorium binnendringen om Darkus’ vader te bevrijden, doen ze een schokkende ontdekking. Lucretia is zichzelf aan het klonen!

Keverhelden  –  M.G. Leonard (Querido)

Dogman – Dav Pilkey (schrijver van Kapitein Onderbroek) (Condor)

Als een politieagent en zijn hond gewond raken door de streken van de gemene kat Karel, verandert een levensreddende operatie alles. Dog Man is geboren! Deze nieuwe superheld is dol op botten en likjes geven aan de politiebaas. Maar boven alles beschermt hij de stad tegen rottige robots, kattige criminelen en op hol geslagen hotdogs.
Dog Man is een hilarische graphic novel vol met bizarre tekeningen en leuke woordgrappen, vertaald door Tjibbe Veldkamp. Urenlang lees- en kijkplezier voor kinderen vanaf 7 jaar.

 

10+

Meneer Victors vreselijke vertellingen  – Peter Feller, Tiny Fisscher & Mariella van de Beek (ill.) (Veltman uitgevers)

"Voor de vijfde keer op rij had meneer Victor me met een verhaal op het puntje van m'n stoel gekregen. Ik keek naar de fluit in mijn handen en zag het instrument nu met heel andere ogen.
Meneer Victor grijnsde. 'Denk je dat dit die duivelse fluit is?'
Ik aarzelde..."
Het is herfstvakantie en Fabian verveelt zich: zijn vader zit in Amerika, zijn vrienden zijn allemaal de stad uit en met zijn stiefmoeder kan hij het niet goed vinden.
Met een smoesje ontvlucht hij het huis en dwaalt door de stad. Daar ontmoet hij meneer Victor, eigenaar van een rommelwinkeltje. Meneer Victor blijkt een kei te zijn in het vertellen van vreselijke, griezelige en bizarre verhalen. Fabian gaat er iedere dag heen en zit bij ieder verhaal op het puntje van zijn stoel.
Maar wie is meneer Victor eigenlijk écht?

Gran, niet Grant, is net verhuisd naar het dorp Carrousel. Een vreemd dorp, waar zo nu en dan hele rare dingen gebeuren. Zijn klasgenootje Catalina Catalan kan zomaar opeens verdwijnen. Wat kun je allemaal met een zilveren handgreep, lantaarnpalen, ballen en opblaaswereldbollen? Ontdek een ondergrondse wereld vol tunnels en mysterie.

De tunnels  - Dave Eggers & Aron Renier (ill.) (Moon)

Amsterdam 1911. Clara is zo dom geweest om in de klas te vertellen dat ze later ontdekkingsreiziger wil worden. De klas barst in lachen uit: alsof je dat zomaar kunt worden, als meisje nog wel. Maar Clara is vastberaden en gaat op zoek naar de beroemde ontdekkingsreiziger die in haar eigen stad schijnt te wonen. Dan gebeurt er iets verschrikkelijks…

Clara - Pieter Feller & Tiny Fisscher (Uitgeverij Droomvallei)

13+

Nina's ouders zijn net gescheiden. Dat betekent niet alleen dat Nina vanaf nu elk weekend met een enorme weekendtas heen en weer moet fietsen tussen twee huizen, maar ook dat ze in sneltreinvaart moet wennen aan de nieuwe situatie. Aan de nieuwe vriendin van haar vader, bijvoorbeeld, die twee kinderen heeft: Lindi (type valse stiefzus) en Mark (headbangende metalfan). En aan het feit dat haar moeder als een zombie-in-pyjama door het huis wandelt.
Eigenlijk heeft Nina het al druk genoeg met voetbal, vriendinnen en haar laatste schooljaar - en nu komt dit er ook nog bij. Hoe moet ze dit in hemelsnaam allemaal tegelijk doen?

Heerenstraat & Rozenlaan   Carlie van Tongeren (Blossom Books)

 

15+

Elanus  – Ursula Poznanski (Lemniscaat)

Jona is uitermate intelligent. Op zijn zeventiende studeert hij al aan de universiteit. Maar wat hij aan intelligentie bezit, mist hij aan sociale vaardigheden: hij heeft een talent om mensen tegen zich in het harnas te jagen. Veel kan het hem niet schelen. Hij sleutelt het liefst in het geheim aan zijn project: Elanus, een drone met geluids- en filmapparatuur aan boord.
Iedere nacht laat Jona zijn drone los op zijn vijanden: hij verzamelt materiaal over hun geheimen met het idee dat later tegen hen te kunnen gebruiken. Maar al snel komt hij achter geheimen die groter zijn dan hij verwachtte. Geheimen die hem in gevaar brengen...

De outcast  van Taran Matharu (Van Goor) vertelt het verhaal dat voorafgaat aan De nieuweling, over Fletchers latere leermeester Arcturus. Arcturus is een weesjongen die werkt als stalknecht als hij ontdekt dat hij in staat is om demonen uit een andere wereld op te roepen. Hij wordt naar de Vocans Academie gestuurd, waar de verloren kunsten van oproepen, toverspreuken en demonologie worden onderwezen aan de edele kinderen van het rijk. Arcturus is de eerste gewone burger die begaafd is met deze vaardigheid en dat bevalt de adel en de aanwezige machten allerminst. De jonge summoner maakt dan ook snel vijanden. Met niemand behalve zijn demon Sacharissa aan zijn zijde, moet Arcturus zichzelf bewijzen.Epische gevechten, dramatische onthullingen en adembenemend drama in dit vierde boek van de Summoner-serie die wordt omschreven als 'Harry Potter meets The Lord of the Rings meets Pokémon'.

Violet en haar vrienden zijn fans van de film The Gallows Dance en gaan naar een Comic Con om de acteurs te ontmoeten. Violet gaat verkleed als Rose, haar favoriete character. Maar door een bizar ongeluk belandt het vriendengroepje in de wereld van The Gallows Dance. Al snel wordt duidelijk dat Violet de rol van de heroïsche Rose op zich moet nemen en ze het verhaal tot het einde toe moeten uitspelen willen ze er levend uit komen…
Fandom  is een eigentijdse YA over de wereld van cosplay en fanfiction.

Fandom  Anna Day (Luitingh-Sijthoff)

 

De 17-jarige Alice is het grootste gedeelte van haar leven met haar moeder op de vlucht geweest. Dan sterft haar oma,  schrijfster van een duister sprookjesboek, op haar landgoed Hazelwoud. Het ongeluk lijkt hen in te halen: Alice’ moeder wordt ontvoerd door een man die zegt uit het Achterland te komen, de dreigende bovennatuurlijks wereld uit oma’s verhalen. Er is een bericht van haar moeder: BLIJF WEG UIT HAZELWOUD. Alice zoekt hulp bij Ellery, klasgenoot en fan van oma’s verhalen. Alice wil haar moeder terugvinden, ook al moet zij afreizen naar Hazelwoud.

Hazelwoud  – Melissa Albert (Moon)