top of page

Onze winkel

HONDERD JAAR BOEKHANDEL BLANKEVOORT

100 jaar: is het voor de mens een leeftijd die slechts een enkeling bereikt, boekhandels die de eeuw volmaken zijn misschien nog wel meer een zeldzaamheid. Blankevoort heeft het gered. Op 5 september 1921 opende Gerrit Blankevoort, met aan zijn zijde eega Hendrika van der Vegte, de deuren van hun gloednieuwe boekwinkel in de Groen van Prinstererstraat in Amsterdam. In de eeuw die volgde waren er verhuizingen, waren er goede tijden en waren er mindere tijden. Voor een geschiedenis van de winkel verwijs ik graag naar het boekje Zuinigheid met vlijt, geschreven door Dirk van Ginkel en verschenen ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van Blankevoort. De opdrachtgever was destijds Cees Philips, de vorige eigenaar, die het aan zijn voorganger Jan Blankevoort, zoon van de oprichter, aanbood bij diens afscheid in 1991. Het boekje is in licht gewijzigde vorm te lezen op https://lnkd.in/gAcXWp6R.
In de zorgelijker tijden waren het de inventiviteit, het doorzettingsvermogen en de innovatiezin van de achtereenvolgende eigenaren Gerrit, Jan & Cees die van groot belang waren voor het voorbestaan van de boekhandel. Maar de doorslag gaven wellicht toch de goodwill die in de loop der jaren is opgebouwd en de trouw van de grote schare terugkerende klanten, die eigenlijk al dateert van de tijd dat Blankevoort ook nog een verzend- en abonnementsboekhandel was. Zo eentje waar je op afbetaling kon kopen. Toen waren er al klanten die op de fiets van heinde en ver kwamen om hun bij elkaar gespaarde boek bij Blankevoort op te pikken en op hun tocht menig boekhandel letterlijk links (of rechts) lieten liggen.
Ter gelegenheid van dit jubileum vooralsnog even geen ‘groot feest’ (covid), maar er is voor de trouwe klanten wel weer een boekje, Die mensen bestaan ook. Anders dan 30 jaar geleden is het geen (aanvullende) geschiedenis van de zaak maar een verhalenbundel over boeken en boekhandels. De bundel werd samengesteld door David de Poel, die wij veel dank verschuldigd zijn en zonder wiens bemoeienissen dit boekje er niet was gekomen. De schrijvers hebben gemeen dat ze allemaal bij Blankevoort te gast zijn geweest dan wel op de nominatie staan.
Op naar de volgende eeuw!

Boekhandel Blankevoort (sinds 1921) is al 100 jaar een klantgerichte algemene boekhandel, met als specialisaties literatuur, geschiedenis, kinder- en kookboeken.

Lees de geschiedenis van Boekhandel Blankevoort zoals die in 1991 ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan werd opgetekend.

BB gr.v.p.jpg
groen BB.jpg
bottom of page